STRAIN ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Străin

Acest termen simbolizează condiţia omului. Adam şi Eva, alungaţi din Paradis, îşi părăsesc patria şi dobîndesc
un statut de străini, de emigranţi. Ori-
»>.
ce fiu al lui Adam este, astfel, un oaspete în trecere, un străin în orice ţară în care se află, fie aceasta propria lui ţară. Fiecare dintre noi a intrat în această lume ca într-o cetate străină, din care nici o fărimă nu-i aparţine înainte de naştere. Patria fiind cerul, cel care este exilat din el nu va fi, în timpul vieţii sale pămînteşti, decît un străin. Străinul este, în orice societate, cel a cărei iubire se află altundeva. „Pe cine iubeşti mai mult, om tainic, întreabă Baude- lairei Pe tatăl tău, pa mama, sora sau fratele tău...ori poate pe prietenii tăi... sau patria, frumuseţea, aurul? Hei, pe cine iubeşti dară, nemaipomenitule străin? - Iubesc «orii... norii ce trec... acolo ... uluitorii «ori”. Doar Dumnezeu este un adevărat cetăţean.
Motivul este reluat în „Balada morţii” de G. Topîrceanu. Drumeţul străin, căzut la umbra unui stog, a fost înhumat la întretăierea drumului satului cu pădurea. Aici i s-a oprit mersul timpului şi al vieţii: „Oamenii l-au îngropat/ lntr-un loc aiurea...” Eternă şi nepieritoare este natura, care l-a primit pe străin la „sînu-i mut".
Un străin e abatele din „Zodia Cancerului” de M. Sadoveanu. El este călătorul prin ochii căruia prozatorul evocă
secvenţe din istoria Moldovei, antrenîn- du-se în rolul de observator şi, în acelaşi timp, de comentator al aspectelor sociale şi istorice din Moldova secolului al XVII-tea.


Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră