SEARA ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Seară

Tabloul înserării din poemul „Zburătorul” de I. Heliade-Rădulescu, constf- tuie una din cele mai frumoase evocări descriptive ale înserării rustice, posedă o solemnitate deosebită: „soarele asfinţeşte”, „aerul serii vibrează” „zgomotele se pierd şi stelele apar una clte una ”, „frunza nu mişcă”, „vîntul nu suspină”, „apele dorm duse”, „morile au stat”,
in poezia „Sara pe deal” de M. Emi- nescu motivul are semnificaţia de oprire a clipei în care se produce imperceptibila trecere spre miracolul nopţii, blinda lunecare spre cer: „Sara pe deal buciumul sună cujalej Turmele-l urc, stelele scapără-n cale...”
In contextul poemului „Luceafărul” de M. Eminescu, „sara” este timpul primordial de reeditare a Genezei („Căci este sară-n asfinţit/Şi noaptea o sâ-ncea- pă”), „apa” fiind marea germinală, din care se naşte luna (poate prima planetă a lumii), cei doi tineri reprezentînd perechea mitică, eternă.
„Seara răzvrătită”din poezia „Testament”
de T. Arghezi sugerează adîncuri- le Genezei din care ies la lumină, într-un uriaş proces germinativ, primii oameni, golurile întunecate ale Increatului existenţial, adîncul temporal în care s& născut omenirea; apariţia „răzvrătită” a vieţii este uriaşa forfotă universală din ziua cea dintîi a omenirii, continuată cu suişul în timp al generaţiilor.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră