SAMINTA ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Sămînţă

Iisus spunea: „Sămînţa este cuvîn- tul împărăţiei, iar pâmîntul reprezintă diversele feluri de a înţelege ale celor ce ascultă”.
Seminţele din poezia „Făptura mamei” de G. Vieru simbolizează generaţiile zămislite de mama-Biserică, de la care creştinii au primit viaţă şi har: „ Uşoară, maică, uşoară,/ C-ai putea să mergi căl- dnd/ Pe seminţele ce zboară! Intre ceruri şi pămînt!” In versurile nI-a căutat/ pîn- îi albise pana/ şi-n cioc sămînţa/ a-ncol- ţit” („Pasărea”), motivul contribuie la conturarea ideii de durată a suferinţei, a căutării puilor pierduţi.
Simbolul central al ultimului volum
131
de poezii al Iui L. Blaga este „mirabila sâmînţă”, care implică naşterea, devenirea şi moartea. In poezia cu acelaşi titlu, eul liric este „sâmînţa ce-nchide în sine supreme puteri”. Spre a sugera, simbolic, acest lucru, poetul în ipostază de copil intră, ca o sămînţă între săminţe, în cada cu grîu. Seminţele sînt simbolice şi au culori, deci cunoaşteri diferite: „boabele să ţi le-nchipui: gălbui sau roşii, verzi, sinilii, aurii/ Cînd pure, cînd pestriţe*. Simbolul „mirabilei seminţe” exprimă un drum de la exterior la interior, de la formă la conţinut, la esenţă.

Lista cu toate Simbolurile Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră