NOR ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Nor

In China antică, norii albi sau coloraţi coborau peste movilele sacrificiilor fericite sau se înălţau din mormintele Nemuritorilor, care urcau spre Cer piu-
104
tind tot pe spinarea norilor. Norii ce se risipesc în eter sînt simboluri ale sacrificiului la care trebuie să consimtă înţeleptul, renunţînd la fiinţa sa vremelnică pentru a cuceri eternitatea. Simbolismul norului care aduce ploaia este legat de acela al tuturor surselor de fecunditate: ploaia maternală, revelaţie profetică, teofanie. Norul este simbolul metamorfozei văzute nu în unul din termenii săi, ci în însăşi divinitatea sa.
în versul „Trecut-au anii ca nori lungi pe şesuri” dintr-un sonet eminescian, motivul sugerează inconsistenţa timpului, care nu lasă nici o urmă, aşa cum norii se pierd în nemărginire, după ce-şi proiectează umbrele pe cîmpii.
La G. Coşbuc motivul norului învecinat cu vîrful de munte creează impresia de ireal, norul alb şi diafan aparţinînd parcă unei alte lumi: „Şi ca o taină călătoare»t Un nor cu muntele vecin! Plutea- ntr-acest imens senin! Şi n-avea aripi să mai zboare”(„Vara”).
„Nourii negri, plini de geruri”din pastelul „Sfîrşît de toamnă” de V. Alec- sandri sînt evocaţi de poet pentru a reda grozăvia iernii care se apropie.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră