NOI ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Noi

Motivul, în poezia „Noi” de O. Goga, este unul simbolic, sugerînd nu numai fiinţa noastră naţională, ci însăşi ţara» spaţiul ei geografic şi etnic. La noi este locul de baştină, cu „codri verzi de brad", „ctmpuri de mătase”, cu plaiuri scăldate în soare, cu flori şi cîntec de horă. Om şi ţară sîntem noi. Fiinţa poetului se contopeşte cu cea a poporului său, înlocuind pe „eu” cu „noi”.
In încrîncenarea verbală dintre Mir- cea cel Bătrîn şi Baiazid din „Scrisoarea III” de M. Eminescu, motivul comportă semnificaţia unităţii şi solidarităţii poporului român: „Ce vrei tu?/ Noi? Bună pace...” Simplu şi demn, Mircea apără nu numai o ţară, ci o cetate făcută din „noi* (cum scria poetul într-o variantă).
In poezia „Noi” de N. Stănescu, motivul este reluat de patru ori, identifi- cîndu-se poporului român, entitate din care face parte şi poetul. Astfel autoriil sugerează ideea integrităţii dintre poet, popor şi patrie, aşa cum o găsim la M. Eminescu, G. Coşbuc, O. Goga, or, ţara ne aparţine din moşi-strămoşi, „sub noi străbunii sînt*.„Noi* i-ar mai putea desemna şi pe toţi cei care vorbesc limba română, din care poetul îşi face o patrie: „Limba română e patria mea”.
Expresie a unităţii poporului românesc, motivul este reluat de G. Coşbuc în poezia „Noi vrem pămînt”

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră