NOAPTE ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Noapte

Noaptea dispar graniţele dintre lumea reală şi cea a misterelor, dintre tărî- mul vieţii şi cel al morţii. Fiinţa trăieşte experienţe capitale, se manifestă demonic sau capătă forţa să se înalţe la ceruri. In balada lui Heliade-Rădulescu „Zburătorul”, noaptea devine un timp miraculos şi stăpînit de forţe malefice, iar apariţia zburătorului este pregătită prin imagini de excepţie.
Valenţele simbolice al nopţii sînt extrem de variate în creaţia eminescia•
w
103
nă. In crucea nopţii fiinţa rupe cercul strimt al existenţei, îşi manifestă dorul de transcendere. Miezul nopţii reprezintă simbolic o poartă spre eternitate. Tot acum se produc metamorfoze stranii, iar morţii urcă în lună („Făt-Frumos din lacrimă”). Sub apăsarea întunericului, fiinţa îşi pierde echilibrul şi se simte ameninţată: „Noaptea peste tine s-a lăsat pe labeSentimentul sfîrşitului se proiectează metaforic în semne care exprimă mizeria şi disperarea unui copil călcat de noapte. Privirea atotcunoscă- toare a dascălului din „Scrisoarea III” de M. Eminescu se întoarce, în final, către splendoarea nopţii, care nu păleşte, chiar dacă sursa farmecului ei, astrul suveran, e o pecete a morţii; dimpotrivă, un nou detaliu o potenţează: e o noapte de primăvară. Poate că doar această frumuseţe iradiantă, a nopţii şi a glndului,în pofida oricărui mesaj filozofic, ar fi ancora prezenţei noastre în această lume. Noaptea de iubire din „Sara pe deal” de M. Eminescu constituie valoarea vieţii întregi: „Astfel de noapte bogată! Cine pe ea n-ar da viaţa lui toată?*.
Noaptea argheziană este, de cele mai multe ori, un labirint in care bîntuie o forţă necunoscută: „Ce noapte groasă, ce noapte grea!/ A bătut în fundul nopţii cineva”.
In titlul romanului de factură filozofică „Ultima noapte de dragoste, în- tîia noapte de război” de C. Petrescu, motivul sugerează, simbolic, îndoiala, iraţionalul, nesiguranţa, absurdul, ascunzişurile firii umane. Cele două nopţi reprezintă, de fapt, două etape în evoluţia personajului central

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră