NEBUN NEBUNIE ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Nebun/ Nebunie

In artă, nebunul reprezintă un mod de camuflare a spiritului absolut. în cronice, nebunia desemnează ieşirea din
ordinea firească, sub canoanele obştii. Pentru Cantemir, nebunul este prototipul aberant al lumii, mesagerul haosului. B. P. Hasdeu consideră că nebunia reprezintă o cale spre eternitate şi de aceea nebunii pot să stea de vorbă cu Dumnezeu: „Ascuns în fundul minţii, uitat de duhul tău,/ Un alt auz s-aude, din sferele seninei Pe spirite, pe îngeri, pe însuşi Dumnezeu! („La casa de nebuni”).
în opera eminesciană, nebunia exprimă genialitatea, starea inspirată; regele Sarmis, din poemul „Gemenii”, se ridică deasupra semenilor şi înţelege mersul lumii abia în starea de nebunie.
în romanul „Mara” de I. Slavici, nebunul Bandi îşi ucide tatăl pedepsind cruzimea bătrînului Hubăr, împlinind rolul său de copil purtător al blestemelor materne.
Inspiratul, poetul, iniţiatul par adesea nebuni prin comportamentul lor, căci ei nu se încadrează în normele obişnuite. O legendă populară spune că există trei feluri de nebuni: acela care avea totul şi pierde brusc totul; acela care nu avea nimic şi care dobîndeşte totul fără tranziţie; în sfîrşit nebunul bolnav mintal. Li se poate adăuga un al patrulea: acela care sacrifică totul, pentru a dobîndi înţelepciune, iniţiatul exemplar. Nebunul se găseşte în afara zidurilor raţiunii, în afara normelor sociale.
Motivul este prezent la Bacovia, în poezia „Marş funebru”, cu semnificaţia sentimentului de pustietate, izolare, singurătate şi disperare: „Un larg şi gol salon vedeam prin draperii,/ Iar la clavir o brună despletită/ Cînta purtînd o mantie cernită,/ Şi trist cînta, gemînd între făclii”.
101
Analiza unei eredităţi încărcate este realizată în romanul „Ciuleandra” de L. Rebreanu. Puiu Faranga, fiu de moşier, se naşte cu instincte criminale şi îşi omoară soţia. Perioada de spitalizare nu este altceva decît o coborîre în planul psihologicului, de la o conduită aparent normală la demenţa reală.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră