METAL ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Metal

Metalul pur ce se degajă din minereul grosolan este spiritul ce se desprinde de substanţă şi devine vizibil. In China, operaţiunea de topire este asemuită cu dobîndirea nemuririi. S-a stabilit un sistem de corespondenţe între metale şi planete: plumb = Saturn, cositor - Ju-
piter, fier = Marte, aramă = Venus, ar- gint-viu = Lună, aur = Soare. Vîrsta de aur şi seminţia de aur sînt minunate, în vreme ce vîrsta de fier şi seminţia de fier înseamnă brutalitate şi tiranie. Oamenii poartă podoabe de fier, de argint sau aur, după clasa căreia îi aparţin. Ceea ce îi deosebeşte între ei este nu atît o chestiune de preţ, cît o noţiune de ierarhie întemeiată pe simbolistica metalelor. Metalele simbolizează energiile cosmice solidificate şi condensate, avînd felurite influenţe.
„Lepădarea de metale” este un străvechi rit iniţiatic şi simbolic. £1 se leagă, fără îndoială, de caracterul impur atribuit metalelor. Recipiendarul este poftit să se lepede de metale (bani, inele, lanţuri, ceas etc.), spre a vădi astfel detaşarea sa de orice bun material şi voinţa sa de a-şi redobîndi nivinovăţia dintîi.
„Frunzele de metal” din poezia „Mo- nosilab de toamnă” de G. Bacovia simbolizează starea de spirit apăsătoare. Acestea au nevoie de curăţare (motivul aminteşte momentul biblic „Voi întoarce mîna mea împotriva ta şi te vei curâţi de toată zgura ta, ca în cuptor”): „Toamna suflă-ngeam frunze de metal/, Vînt”.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră