INSULA ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Simbolic, insula este un loc privilegiat, hărăzit ştiinţei şi păcii, prezent în mijlocul ignoranţei şi agitaţiei lumii profane. Ea reprezintă un Centru primordial, sacru prin definiţie, iar culoarea sa fundamentală este albul. Insula evocă un refugiu. Căutarea insulei pustii, sau a insulei necunoscute, sau a insulei bogate în surprize este una din temele fundamentale ale literaturii, ale visurilor, ale dorinţelor. Simbol al însingurării, al izolării de lume, insula pustie şi paradiziacă se înscrie printre simbolurile
importante ale romantismului, reuneşte simbolistica vieţii ce se naşte şi, totodată, sensurile morţii.
Mircea Eliade comentează simbolul din nuvela eminesciană „Cezara”, pornind de la cîteva semnificaţii mitice; el afirmă că „apa reprezintă în foarte multe tradiţii haosul primordial de dinainte de creaţie”, pe cînd insula simbolizează Creaţia. Nuvela lui Eminescu introduce simbolul în contextul unei iubiri neper- mise, iar insula bătrînului Euthanasius devine un refugiu. După o experienţă dramatică, Ieronim se retrage pe această insulă, unde întîlnirea ilustrează visul romantic de iubire, dar cuprinde şi sugestiile unei regăsiri de moarte a nefericiţilor îndrăgostiţi. Insula este accesibilă „anumitor” oameni, celor care tind cu întreaga lor fiinţă către realitatea şi beatitudinea începutului, a stării primordiale. Eliade interpretează întîlnirea paradiziacă dintre Ieronim şi Cezara (din nuvela eminesciană) ca pe o eliberare de sub timp, căci starea adamică de dinainte de Cădere este lipsită de eveniment, durată şi istorie. în insula transcendentă ajung doar fiinţele care şi-au depăşit condiţia umană. Insula lui Euthanasius este un simbol al eternităţii reflectată în moarte şi iubire paradiziacă.
Oază în mijlocul apelor, evocare a paradisului şi spaţiu fără ieşire, insula reprezintă „o formă” aflată sub permanenta ameninţare a înecului şi a dizolvării. Aici pustnicii se retrag pentru meditaţie. Aici ajung sufletele fericiţilor eroi.
Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră