INEL ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Inel
Inelul simbolizează o legătură, serveşte esenţialmente ca să lege. Apare astfel ca un semn al unui legămînt, al unei comunităţi, al unui destin asociat. Inelul leagă, dar, în acelaşi timp, izolează, ceea ce aminteşte de relaţia dialectică stăpîn - sclav: îmblînzitorul de şoimi fixează un inel de gheara şoimului, care de-atunci încolo nu vă mai vina decît pentru el. Inelul are valoare sacramentală; el este expresia unei juruinţe sfinte. La creştini, tradiţia cere ca logodnicii să- * şi schimbe verighetele între ei în timpul săvîrşirii căsătoriei. Ceea ce înseamnă că relaţia evocată mai sus se stabileşte de două ori între ei, din sensuri opuse, şi cere ca fiecare dintre soţi să fie totodată stăpînul şi sclavul celuilalt. Astfel, inelul este menit să ferece puterea şi să-i împiedice să acţioneze în lumea exterioară, chiar dacă inelul este pierdut sau uitat pe marginea unui drum. Prometeu, eliberat de Heracles, acceptase să poarte la deget un inel de fier, de care era prinsă o farîmă de piatră, ca o amintire a stîncii şi a lanţurilor din Caucaz, unde fusese ţintuit şi, mai ales, în semn de supunere faţă de Zeus. în China, inelul este simbolul ciclului nedefinit; este cercul închis, în opoziţie cu spirala. La creştini, inelul simbolizează legătura credincioasă. Era modelul redus al cingătorii, protectoare a locurilor, păzitoare a comorii sau păstrătoare a unei taine. A pune mîna pe inel înseamnă, în acelaşi timp, să deschizi
o uşă, să intri într-un castel sau într-o peşteră, în Rai. Inelul serveşte drept mijloc de recunoaştere; inelul este simbolul unei puteri pe care nimic nu o poate sfa- rîma. Legenda spune că Solomon îşi datora înţelepciunea unui inel. L-a pierdut odată în Iordan şi-a trebuit să aştepte ca un pescar să i-1 aducă înapoi, ca să-şi recupereze priceperea.
In poezia lui G. Vieru, inelul simbolizează legătura veşnică dintre bărbatul şi femeia ce au creat familia: „Inelul7 din degetul tău -/ cătare prin care ochesc/ vrăjmaşul”.
Simbolistica inelului din balada populară „Mioriţa” („tras ca prin inel”) a fost reluată de L. Blaga în poezia „Către cititori”: „Sufletul îmi cade adînc alune- cînd ca un inel”. Şi aici inelul este simbolul unei nunţi în sine, arhetipale.
Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră