HARPA ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Harpa este instrumentul tradiţional, coardele ei fiind făcute cel mai adesea din maţe de linx. Ea leagă între ele cerul şi pîmîntul. Eroii vor să fie arşi pe rugul funerar cu harpa alături: ea îl va conduce către cealaltă lume. în timpul vieţii, ea simbolizează tensiunile dintre instinctele materiale reprezentate de rama ei de lemn, coardele de linx şi aspiraţiile spirituale figurate de vibraţiile acestor coarde. în “Cîntul harpistului" din Egipt se preamăreşte căutarea fericirii de zi cu zi, într-o viaţă în care nimic nu este mai sigur ca moartea şi ma nesigur ca soarta de dincolo de mormînt: "Alungă departe de tine grija şi caută-ţi bucuria pînă ce va veni ziua cînd vei ajunge la ţărmul unde domneşte tăcerea". Sunetul harpei
75
simbolizează aici căutarea unei fericiri dezvăluite omului pe pămînt doar prin certitudini.
în “Ars poetica” de G. Vieru, motivul sugerează poezia însăşi care poate cu- prunde în sine binele şi răul. Avînd o concepţie angelică, poetul crede că poate îmblînzi şerpii, adică duhurile rele, malefice, de aceea harpa e asociată cu "coarda poamei", simbol al vieţii şi rodului.
în poezia “Rimele cîntă pe harpă" de A. Macedonski, motivul harpei simbolizează inspiraţia: "Rimele cîntă pe harpă:- uşor în zbor se zvoneşte / De paseri albe ce freamătă, şi dimineaţa domneşte".

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră