HAN ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Simbol al trecerii, hanul este o punte, un loc de refugiu, un adăpost vremelnic. La Sadoveanu, hanul este investit cu funcţii simbolice, el devine un spaţiu al evocării şi al povestirii. în culegerea “Hanul-Ancuţei", scriitorul descrie hanul ca pe o cetate în care timpul pare oprit. Motivul pare a fi un nucleu, un model de viaţă românească; acesta are ziduri “înalte ca o cetate", sugerînd cetatea ideală a
74
lui Platon în variantă moldavă. Istorisirea de demult, rostită într-o toamnă aurie, are rolul de a reîmprospăta legături mai vechi între oameni, care par să se întîl- nească periodic la acest han, dar şi între timpurile apuse şi un prezent care are nevoia de confirmare a tradiţiei.
Hanul mai este un loc bîntuit şi un sălaş al diavolului. în "Ţiganiada" de I. Budăi-Deleanu, Satan plăsmuieşte un han în care sunt atraşi nobilii şi vitejii cavaleri. Aici ei îşi uită misiunea războinică, se lasă seduşi de vin, cîntece şi poveşti. Tema apare şi în două nuvele fantastice ale lui I. L. Caragiale: “La hanul lui Mînjoală" şi "La conac".
Motiv frecvent în literatura universală, hanul reprezintă un spaţiu simbolic, o răscruce de drumuri şi destine. în nuvela “Moara cu noroc" de I. Slavici, acest loc de popas este benefic pentru drumeţi şi binecuvîntat, la început, pentru cîrciumarul cel nou: "Iarăpentru Ghiţă circiuma era cu noroc".
Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră