FIU FECIOR BAIAT ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Ca semn al dedublării şi ca mod de repetare şi de prelungire a fiinţei, mo tivul sugerează metamorfoza continuă
62
a timpului care moare şi reneşte la infinit. Simbol al intermedierii, al legăturii, punte şi cale de reînoire, fiul are menirea de a continua destinul tatălui sau de a refuza categoric acest destin, ca în parabola fiului risipitor. Naşterea unui fiu reprezintă o promisiune a dăinuirii.
în balada populară “Constantin Brâncoveanu", clipele în care bătrînul tată asistă la uciderea copiilor săi sunt de un tragism zguduitor. Cu toate că voievodul creştin rosteşte: “Doamne! Fie-n voia ta", suferinţa tatălui care depăşeşte limitele umanului, or fiii erau viaţa lui.
Prin destinul etnic, Gheorghiţă din romanul sadovenian "Baltagul" urmează soarta tatălui, de purtător de baltag, chiar dacă nu este încă pregătit pentru acest rol. Fiul reprezintă astfel "calea", în sens biblic, reînvierea prin moarte; “mersul" fiului este deja hotărît. Gheorghiţă reprezintă noua generaţie care va asigura continuitatea vieţii.
Bătrînul Hubăr din romanul Mara de I. Slavici, din cauza păcatului comis, simte nevoia şă-şi afirme tiranic autoritatea, ceea ce determină revolta lui Nalţ şi crima bastardului abandonat Bandi.
în poezia “Moartea căprioarei" de N. Labiş, motivul semnifică copilăria, în opoziţie cu maturitatea (tatăl), or, apropierea dintre aceste antinomii are loc prin intermediul ritualului la care a fost martor copilul.
Fiii lui llie Moromete din romanul “Moromeţii” de M. Preda, Paraschiv, Nilă şi Achim, nu îndreptăţesc aşteptările tatălui, batjocoresc casa părintească, devastînd-o. Pe de altă parte, feco- rul Nicolae reprezintă o nouă religie, a binelui: cîştigat de ideile socialismului, el devine apostolul lor.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră