DELFIN ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

în simbolismul creştin delfinul înseamnă mîntuire şi reînviere. în iconografie, sufletele morţilor erau portretizate călătorind pe spatele delfinilor. Grecii credeau că delfinilor le place muzica, de aceea aceştia însoţesc corăbiile pe care se cîntă muzică.
Ana Blandiana în „Gîndul la delfini" se încîntă de întîlnirea ce-a avut-o aievea la mare şi spune că „La vechii greci a
omorî un delfin era la fel de grav cu a omorî un om, căci delfinii erau consideraţifoşti oameni, care şi-au păstrat cetăţile pentru a locui în mare, fără a-şipărăsişi obiceiurile omeneşti, obiceiurile unei umanităţi ideale".
în nuvela „Delfinii" G. Meniuc apelează la alegorie şi simbol pentru a reda o frumoasă poveste de dragoste. Alternarea timpurilor prezent-trecut-prezent o fi sugerînd o trăire, căci întîlnim pasaje în care „vocea" naratorului se confruntă cu cea a personajului: „O caut de cîteva zile...". Această căutare e mai mult un motiv al descoperirii, deoarece evoluiază de la căutarea iubitei la descoperirea lumii pe care vrea să o înţeleagă şi în care vrea să fie înţeles. în acest sens e semnificativ finalul nuvelei: „Delfinul ţine ochii deschişi, vrea să-1 înţeleagă lumea."

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră