TEI ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Tei

Teiul, ale cărui flori parfumate posedă virtuţi calmante, a fost considerat întotdeauna un simbol al prieteniei. £1 este simbolul unei statornice fidelităţi.
Prezenţă obsesivă în poezia eminesciană, teiul este arbore „sfînt” pentru că induce o stare de tranşă revelatoare, înrudită cu narcoza rememorării, cu visul de iubire şi cu moartea. Magia florilor de tei pare bîntuită de secretele lui legături cu apa izvoarelor: „Dar prin codri ea pătrunde/ Lingă teiul vechi şi sftnt,/ Ce cu flori pînâ-n pâmînt/ Un izvor vrăjit ascunde” („Povestea teiului”). Ploaia florală a teiului are valoarea unui ritual de trecere spre înălţare: „Teiul vechi un ram întins-a J Ea să poată să-l îndoaie,/ Ramul tînâr vînt să-şi deie/ Şi de braţe sus s-o ieiej Iară florile să cadă peste dînsa ”. Adormirea sub troianul de floare exprimă o formă de extaz: „Adormi-vom, troieni-val Teiulfloarea-ipeste noi („Povestea codrului”). Troienirea florilor de tei simbolizează moartea prin „otrăvire subtilă”. Căderea lor declanşează o stare de reverie poetică, de abandon spiritual, pe care Eminescu o echivalează cu somnul morţii: „Deasupra-mi crengi de teii Să-şi scuture floarea” („Nu voi mormînt bogat”).
In tradiţiile germanice, se consideră că teiul este un simbol al jurisdicţiei locale. Pe de altă parte, este „o floare caldă”, simbol al fragilităţii. £1 are calitatea de a face ochii limpezi.


Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră