PUPAZA ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Pupăză

O legendă povesteşte că toate păsările din lume pornesc în călătorie în căutarea unui rege. Călăuză le va fi pupăza. Ea se înfăţişează ca solie a lumii şi este descrisă ca „purtînd pe cap coroana ade- vârului". Această călătorie a păsărilor simbolizează drumul mitic al sufletului în căutarea divinului. Se spune că pupăza este singura pasăre în stare să-i arate lui Solomon punctele pe apă. Potrivit legendelor persane, pupăza era o femeie măritată. Ea se pieptăna în faţa oglinzii, cînd socrul ei se întoarse acasă fără veste. Speriindu-se, ea s-a prefăcut într-o pasăre şi şi-a luat zborul cu pieptenul prins în cap.
Pupăza are numeroase calităţi magice. Măruntaiele ei scoase şi uscate apără de deochi şi dezleagă farmecele. Unele populaţii cred că ochiul drept al unei pupeze, prins între ochii cuiva, îi îngăduie acestuia să vadă comorile îngropate în pămînt. Sîngele sau inima de pupăză sînt utilizate ca leacuri sau farmece. Pupăza este simbolul isteţimii: ea nu numai că descoperă comorile ascunse, dar şi apără de capcane.
Reluat de I. Creangă în opera „Amintiri din copilărie”, motivul capătă cono-
taţia de călăuză şi ceasornic: „Mai auzit- ai dumneata, cumnată, una ca asta, să fure Ion pupăza, care zicea mătuşa cu jale, ne trebueşte des-dimineaţâ la lucru de atîţia ani?”

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră