EDEN PARADIS RAI ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Edenul este imaginea proiectată în timpurile primordiale a unei grădini lipsite de primejdii, care a fost destinată oamenilor fără de păcat. Construcţiile ce se fac în jurul unei curţi pătrate, în al cărei centru se află o fîntînă sunt imaginea însăşi a Paradisului terestru. Vechiul obicei de a amplasa morminte în grădini sau de a le planta cu flori a fost asociat simbolistică grădinii Paradisului, dar şi efemerităţii tuturor frumuseţilor pămînteşti, care pot fi eterne doar în grădinile Cerului.
Ca un tărîm edenic este văzut Bagdadul din "Noapte de decemvrie" de A. Ma- cedonski. Aici culorile, parfumurile şi sunetele “se-ngînă şi-şi răspund”, cum scria Baudelaire: "Prin aer, petale de roze plutesc. .. / Mătasea-nflorită mărită cu firul / Nuanţe, ce-n umbră, încet, vestejesc... / Havuzele cîntă... -voci limpezi şoptesc..."
Emir___________________
Emirul din Bagdad din poemul "Noapte de decemvrie" de A. Macedon- ski simbolizează omul superior chemat de idee. El este un pelerin spre Absolut, măreţ prin statornicia credinţei în ideal. Depăşind obstacolele ieşite în cale, emirul alege drumul cel drept al adevărului şi al cinstei, singurul capabil să-i asigure purificarea înainte de a ajunge la ideal. Emirul este simbolul credinţei neastîmpărate în ideal, al capacităţii omului superior de a rămîne ferm pe drumul ales, de a face faţă, depăşindu-le, tuturor obstacolelor ce se ivesc în cale, este simbolul conştiinţei de sine. El poate fi comparat cu prinţul din Levant din balada "Mistreţul cu colţi de argint" de Şt. A. Doinaş, care de asemenea trăieşte drama căutării absolutului şi moare ucis de ideal.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră