CUPA ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Simbolismul cel mai general al cupei vizează Graalul, vasul în care se strînge sîngele lui Christos şi care conţine atît tradiţia pentru moment pierdută, cît şi băutura nemuririi. Cînd lisus vorbeşte despre paharul pe care trebuie să-l bea şi atunci cînd îl roagă pe părintele său să treacă de la el acest pahar, nu se referă numai la moartea lui, ci, în general, la destinul pe care Dumnezeu i l-a hărăzit şi pe care îl acceptă în cunoştinţă de cauză. Cupa conţine sîngele — principiul vieţii — ea corespunde deci inimii. Schmbarea de cupe simbolizează fidelitatea şi se practică la cununii. în "Biblie”, omul primeşte destinul din mîna lui Dumnezeu ca pe o cupă.
“Grozava cupă", care este întinsă lui lisus de "o mînă ne-ndurată", în contextul poemului “în grădina Ghetsemani" de V. Voiculescu, este simbolul păcatelor omeneşti, pe care şi le asumă fiul lui Dumnezeu, pentru a le ispăşi: "O mînă ne-ndurată, ţinîndgrozava cupă, / Se co- bora-mbiindu-l şii-o ducea ta gură", "lisus lupta cu soarta şi nu primea paharul / Căzut pe brînci în iarbă, se-mpotrivea într-una".
în poemul lui V. Alecsandri "Dan, căpitan de plai", “cupa mult plină de amaruri"semnifică trădarea, ruşinea, laşitatea: “Nu-mi trebuie-a ta milă, nu vreau a tale daruri, / Tu îmi întinzi o cupă mult plină de amaruri, /Departe ea de mine..."

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră