CORB ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Corbul este pasărea neagră a romanticilor, planînd peste cîmpiile de luptă pentru a se îmbuiba cu hoituri. Apariţia corbului în vise este interpretată ca o nenorocire. în “Mahabharata”, corbii sunt comparaţi cu mesagerii morţii. Se considertă că apa ce a fost spurcată de corbi nu mai poate fi folosită în ritual. în China, faptul că pasărea corbul îşi hrăneşte tatăl şi mama este interpretat ca o restabilire a ordinii sociale. în Japonia, corbul este de bun augur: un corb cu trei gheare figurează în sînul soarelui. El ar fi principiul care animă astrul ceresc, cele trei gheare corespund unui simbolism al soarelui: răsărit, zenit, crepuscul.
în pastelul “Sfîrşit de toamnă” de V. Alecsandri, lipsa soarelui şi prezenţa corbilor (păsări funerare) dau sentimentul morţii totale “Soarele iubit s-ascunde, iar pe sub grozavii nori / Tre- ce-un cîrd de corbi iernatici prin văzduh croncăitori".
Coroană
Coroana esre făgăduinţa de viaţă nemuritoare, precum cea a zeilor.
Ea simbolizează o demnitate, o domnie, accesul la un rang şi la nişte forţe superioare. Astunci cînd se termină în chip de cupolă, ea afirmă o suveranitate absolută. Coroana a fost odinioară acoperită cu virfuri care întruchipau, ca şi coarnele, raze de lumină. Acesta poate fi şi sensul simbolic al coroanei eristice, în Yoga, coroana de pe cap este punctul prin care sufletul scapă din graniţele corporale, spre a se înălţa la stările supraomeneşti. Din cea mai veche antichitate, coroanei i s-a atribuit o funcţie protectoare. Ea deţinea această valoare de la materia din care era făcută (flori, frunze, metale preţioase) şi de la forma sa circulară, care o apropia de simbolismul cerului. în Grecia şi Roma, morţii erau împodobiţi cu o coroană, ca şi fiinţele vii în împrejurările importante ale vieţii, pentru a atrage protecţia divină (cununia creştină). Coroana de aur a indienilor, aureola reprezintă o încercare de identificare cu divinitatea solară şi o excepţională preluare a puterii. în mod firesc, coroana semnifică onoarea, măreţia, bucuria, victoria.
în poezia “Plugarii” de O. Goga, imaginea ţăranilor, pe fruntea cărora Dumnezeu pune "cununa razelor lui sfinte", este una aureolată.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră