COCOR ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

în simbolismul oriental, cocorul evocă longevitate, dar, mai ales, fidelitatea exemplară. "în China antică, dansul cocorilor evocă puterea de a zbura şi, prin urmare, de a ajunge în Insulele Nemu- ritirilor"4. Ca simbol al longevităţii, este asociat cu broasca ţestoasă, fiind, totodată, şi un simbol al nemuririi. Japonezii cred că cocorii trăiesc mii de ani. Astfel bătrînilor li se dăruiesc adesea picturi sau gravuri cu cocori, broaşte ţestoase şi pini, toate fiind simboluri ale longevităţii. De aceea nemuritorii zboară, de obicei, călare pe un cocor. Ouăle de cocor servesc la prepararea băuturilor ce conferă nemurirea. întoarcerea ciclică a cocorului este simbolul regenerării. Este motivul pentru care, asociat cu prunul, constituie o emblemă a primăverii. O legendă antică spune că cocorul îşi hrăneşte tatăl foarte bătrîn, fapt care face din el un simbol al dragostei copiilor faţă de părinţi. Poziţia sa, cînd stă liniştit într-un picior, sugerează demnitatea, meditaţia şi vigilenţa, ceea ce a făcut ca el să devină prototipul meditaţiei şi contemplării. Mai este considerat aducător de daruri şi averi sau dătător de viaţă.
în piesa “Păsările tinereţii noastre" de I. Druţă, cocostîrcii constituie un element poetic al vieţii, semnifică viaţa rurală paşnică şi cuminte, legătura omului cu pămîntul ce l-a născut şi crescut. Fără cocostîrci, satul e mai sărac şi mai banal, mai lipsit de poezie sau, cum /i< »• Ruţa, mai "fărăsuflet": "Doamne, m.u .n un pui de cocostîrc să văd în vait ut satului.
42
săînchidochiişisămor!". Nuîntîmplător satul în care îşi duc viaţa personajele dramei se numeşte Valea Cucoarelor.
Pasăre de bun augur, cocorul e simbol al respectului filial, deoarece se crede că îsi hrăneşte părintele îmbătrînit. La multe popoare se spune că aduce copii. Ca orice pasăre călătoare, a fost considerat întruchiparea sufletului strămoşului şi vehicul al morţilor şi al revenirii lor din lumea de dincolo. E asociat al primăverii, regenerării, bunăstării, fertilităţii şi belşugului. întruchipează principiul uranian şi solar (prin partea albă a penajului şi prin ciocul şi ghearele roşii). în iconografia precreştină şi cea creştină e zugrăvit ţinînd în cioc un şarpe; exprimă lupta luminii cu întunericul, a binelui cu răul. Românii îl consideră pasăre ocrotitoare a casei, de aceea distrugerea cuibului cocorului e un mare păcat.