CERB ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Cerbul a fost adeseori asemuit arborelui vieţii din cauza coarnelor lui rămu- roase, care se reînnoiesc periodic. Este simbolul riturilor creşterii, al renaşterilor, în mai multe cosmologii, cerbul lopătar, prin mugetele lui, trezeşte viaţa creată; în arta indiană, arborele este adeseori reprezentat răsărind din coarnele ramificate ale animalului. De asemenea, cerbul este vestitorul luminii şi arată drumul spre lumina zilei. în alte civilizaţii, cerbul este conceput ca mediator între cer şi pămînt, ca simbol al soarelui ce răsare şi urcă spre zenit. Alteri, reprezentat cu o cruce între coarne, cerbul devine imaginea lui Christos, simbolul harului mistic, al revelaţiei mîntuitoare. Origene percepe cerbul ca pe un urmăritor al şarpelui, adică al răului. Ca şi vulturul ce devorează şerpii, cerbul este un semn prin excelenţă favorabil, dar bipolar, căci el distruge prin foc seceta, înăbuşind tot ceea ce trăieşte cu apă. Cerbul lopătar mai are o trăsătură cu totul specifică: calcă cu copitele din spate exact pe urma copitelor din faţă, astfel simbolizînd modul în care trebuie urmată calea strămoşilor. Nichi- for Căliman, personajul romanului “Fraţii Jderi" de M. Sadoveanu, asociază chipul matrelui domnitor cu cel al unui cerb, în sensul că acesta era pentru moldoveni, asemeni cerbului, vestitorul luminii, al bucuriei: "... acolo şede Vodă ca un cerb frumos cu stea în frunte, iar împrejurul cerbului numai jivine".
în "Povestea lui Harap-Alb" de i. Creangă, uciderea cerbului constituie una din probele iniţiatice la care e supus personajul, iar semnificaţia moţi vului este una profundă: ucigînd cerbul, Harap-Alb omoară o ipostază a Răului
34
etern, instaurînd pacea în lume.
La L. Blaga, simbolul reprezintă o lume "curată", fără conştiinţa împovărată a omului: "Cerbi cu ochii uriaşi şi blînzi / intra-vor în bisericile vechi / cu porţile deschise, / uitîndu- se miraţi în jur". Aceeaşi semnificaţie a simbolului o regăsim în rîndurile eminesciene: "Şiprin vuietul de valuri, / Prin mişcarea'naltei ierbi, /Eu te fac s-auzi în taină / Mersul cîrdului de cerbi" ("Semne").

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră