BUSUIOC ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Busuioc

Plantă protectoare, cu atribute purificatoare şi simbol al iubirii statornice, busuiocul se află în strînsă legătură cu semnificaţiile botezului şi ale apei sfinţite. Fruzele de busuioc sunt utilizate la prepararea apei roşii de leac, despre care se crede că deţine puteri magice. Florile de busuioc răspîndesc un miros pătrunzător. în Congo, frunzele de busuioc sunt utilizate pentru dezlegarea farmecelor şi pentru alungarea duhurilor rele. Ele sunt bune pentru vindecarea rănilor şi a contuziilor. Alături de un ou luat de la o găină neagră, busuiocul este folosit şi în descîntecele de îndepărtare a strigoiului.
Literatura a făcut din el un simbol al iubirii împătimite şi un element definitoriu pentru atmosfera tihnită şi cuprinsă de o vrajă solară a satului românesc. La Goga, este un fel de recipient al emoţiilor lumii, în poezia “Reîntors", "trei fire de busuioc" devin martore ale jurămîntului său, iar în "Singur" busuiocul piere otrăvit de nefericirea poetului: "Bolnăvit dc doruri multe, / Moare-n geam azi busuiocul. / Ni s-a dus în altă ţară / Amtndurora norocul". Busuiocul
25
sfinţit îi inoculează un sentiment de siguranţă: "Adormitor m-alină busuiocul / îngălbenit sub candela de pază" (“Lăcaş străbun”).
Floare a dragostei, busuiocul e asociat albului şervetelor sau păretarelor. El readuce, în plan simbolic, preaplinul verii, care, împreună cu focul din vatră şi culorile somptuoase ale covoarelor, prelungeşte frumuseţea şi intensitatea solară a verii. Motivul e prezent în poezia "Harta" de G. Vieru cu semnificaţia de valoare spirituală: "lată că la răsărit/ pămintul nostru/se mărgineşte / cu portretul marelui Eminescu, la asfinţit — cu cel al marelui Creangă, la miază-noapte —cu smicele vechi de busuioc, la miazăzi—cu pătucul băiatului meu".
în poezia "Busuioc" de V. Roman- ciuc, planta ţine de ritualul creştin, are puterea magică de ocrotire: "Busuioc la naştere, /Busuioc la moarte, / Floare de tristeţe, / Floare de noroc, / Viaţa noastră toată, / Doamne, cum încape /între două fire / Mici de busuioc!".

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră