BALTAG SECURE ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Baltag

Baltagul este un topor cu tăişurile plasate simetric, de-o parte şi de alta a cozii. E deopotrivă distrugător şi obtădu- itor. Interpretările cu privire la cele două tăişuri fac din baltag un simbol lunar cu trimitere la “cele două tăişuri” ale oricărei puteri. Simbolismul acestuia ţine de dualitatea moarte — viaţă, repre- zentînd, posibil, şi cele două naturi ale lui Christos, reunite în aceeaşi persoană. Baltagul loveşte şi taie, iute ca fulgerul, zgomotos şi stîrnind scîntei. în multe legende, el reprezintă o emblemă a forţei. El crapă scoarţa copacului, fiind un simbol al pătrunderii spirituale, precum şi un instrumenmt de eliberare. Întîia armă a omului, baltagul e un centru de integrare, expresia unei permanenţe, un fulger acumulat. înfipt în vîrful unei piramide sau al unei pietre cubice, ar putea fi înţeles ca act suprem de iniţiere, act ce se confundă cu iluminarea.
Motivul e reluat de M. Sadoveanu. în ultima parte a romanului cu acelaşi titlu, Gheorghiţă îl loveşte pe Bogza cu baltagul său devenit “creangă de aur”, pentru a prelua ceea ce ucigaşul luase de la Nechifor, folosind un alt baltag, cu aceeaşi funcţie. Fiul îşi recuperează nu doar oile, ci şi locul pe care Nechifor îl avusese în lume şi pe care i-l luase ucigaşul. în context, motivul comportă mai multe semnificaţii. El este unealta hotă- rîtoare în destinul munteanului căruia i-a fost hărăzit "să-şi cîştige pîinea cea de toate zilele cu toporul şi cu caţa". De asemenea, baltagul poate fi considerai ca armă a crimei şi instrument al s<>.ii ţn
22
lui Nechifor: "Oase risipite albeau ţărî- na... Căpăţîna era spartă de baltag". în termenii mitului crengii de aur, baltagul înlocuieşte arma prin care conducătorul tribului este ucis, pentru ca învingătorul să-i ia locul. în roman, baltagul este tot o "creangă de aur": momentul în care fiul mortului îl loveşte pe Bogza cu baltagul în frunte simbolizează preluarea de către tînărul iniţiat a locului pe care tatăl său îl ocupase în lume. în esenţă, baltagul simbolizează viaţa, moartea şi neistovita curgere a generaţiilor.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră