ASCET ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Ascet

Fiinţă iluminată, ascetul este cel care a părăsit lumea şi deşărtăciunile ei pentru rugăciune şi comunicarea cu Dumnezeu. Prin izolarea sa ascetică de cele lumeşti, poate dobîndi harul vizionar şi pe cel al binecuvîntării celor ce caută un sfat. Desprins de lume şi de patimile ei, el este filozoful ermetic prin excelenţă. Temeiurile ascetului sunt renunţarea la comunicare şi năzuinţa de “a fi singur cu Domnul”. Refuzînd să-şi accepte condiţia umană, cel ce a ales calea izolării îşi refuză propriile limite, căutîndu-şi mîn- tuirea dincolo de ordinea profană. Ca formă a vieţii monastice (gr. “monos" —singur), sihăstria a fost practicată mai întîi de egiptenii creştini, care îşi duceau viaţa în deşert, în grote săpate în stîncă, în timp ce în Europa eremiţii îşi construiau chiliile în pădure.
Un asemenea personaj este schivnicul din povestea lui loil din romanul “Fraţii Jderi" de M. Sadoveanu este vorba despre schivnicul din povestea lui loil, "un om schilav şi bătrîn", care avea "canon singurătatea şi muţenia"-, acesta îşi părăseşte peştera doar în dimineaţa de după înviere, la răsăritul soarelui, pentru a asculta "glasulpămîntului". La acest om sfînt vine voievodul Ştefan cel Mare, ca să primească prin el un semn divin, o dezlegare, pentru a porni război împotriva turcilor.
Simbolul apare şi în lirica lui Mace- donscki. Emirul din poezia "Noapte de decemvrie”, se îndreaptă spre cetatea sfîntă Mekka, supunîndu-se probei capitale de asceză ce constă în traversarea pustiei: "Şifoamea se face mai mare- mai mare, /Şi, zilnic, tot cerul s-aprinde mai tare.../ Bat tîmplele... — ochii sunt
demoni cumpliţi... / Cutremur e setea, ş-a foamei simţire / E şarpe, ducăndu-şi a ei zvîrcolire / în pîntec, în sînge, în ner- vii-ndîrjiţi..."
Şi hagiul Tudose, personajul lui De- lavrancea, săvîrşeşte un act ascetic prin pelerinajul la Sfîntul Munte; duce o viaţă absistentă şi îşi capătă numele de om sfînt, dar renunţările lui sunt o consecinţă a zgîrceniei maladive.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră