ARGINT ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

 Argint

Argint în sistemul de corespondenţă al metalelor şi al planetelor, argintul este raportat la Lună. Prin contrast cu aurul, care este principiul activ, masculin, solar, diurn, produs de foc, argintul este principiul pasiv, feminin, lunar, apos, rece. Alb şi luminos, argintul simbolizează, de asemenea, puritatea. El este
16
lumina pură, aşa cum este ea primită şi redată de transparenţa cristalului, de limpezimea apei, de strălucirea diamantului. în simbolistica creştină, el reprezintă înţelepciunea divină, aşa cum aurul evocă înţelepciunea divină pentru oameni. Eroul multor poveşti tradiţionale ştie că este ameninţat cu moartea atunci cînd cutia cu tutun, furculiţa sau vreun alt obiect familiar începe să se înegrească. însă argintul, pe planul eticii, simbolizează obiectul lăcomiei, degradarea conştiinţei. Astfel, pervertirea valorii sale este aspectul său negativ.
Pentru români, argintul este un metal utilizat în ritualurile de purificare, invocat în descîntecele şi purtat pentru funcţiile lui protectoare. Argintul limpezeşte şi desface soarta omului; într-un descîntec de alungare a spiretelor rele, alături de mătase roşie, pana de păun şi busuioc, se leagă şi o bucată de argint; obiectele se înmoaie în apă neîncepută, iar descînte- cul se rosteşte în vatra focului.
în general, în poezia lui Eminescu, lumina de lună este argintie, aflată în starea ei pură, deoarece apare ca element definitoriu pentru universul feeric, epurat de orice influienţă a lumii reale. Imaginea unei nopţi feerice, străbătute de irizări diamantine, ca într-un vis, este redată în "Călin (file de poveste)” de M. Eminescu: "... prinmîndrulîntune- ric al pădurii de argint". în "Mistreţul cu colţi de argint" de Şt. A. Doinaş, argintul simbolizează idealul superior al unui căutător deosebit. Pentru găsirea lui, se purcede la vînătoarea ritualică.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră