ZIMBRU BOUR ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Zimbru/ Bour

Animal din timpuri străvechi, bourul apare ca simbol al întemeierii Moldovei şi ca element preluat şi în stema Principatelor Unite; reprezentarea bourului cu stea în frunte şi aşezat între soare şi lună sugerează sensuri legate de armonia universală şi de imaginea globală a lumii. în mitul despre originea statului medieval Moldova, bourul, asemuit cu zimbrul, are rolul animalului vînat, dar şi al animalului îndrumător. în momentele de criză sau în marile încercări ale istoriei, omul primitiv avea nevoie de un „animal-îndrumâtor”, pe care îl angaja într-o vînătoare ritualică, adică într-o acţiune de găsire a drumului cel bun. Cu acest sens este posibil să fi fost folosit şi animalul menţionat în legenda despre vînătoarea lui Dragoş. în legenda despre întemeierea Moldovei, aşa cum o expune Grigore Ureche în cronica sa, Dragoş pleacă în Maramureş în urmărirea unui bour sau a unui zimbru şi ajunge într-un loc din care nu mai pleacă; îşi întemeiază un stat şi îi spune Moldova. Legenda sugerează şi funcţia de jertfă sacramentală a bourului: orice sacrificiu de sînge
consfinţeşte ceva. Faptul că efigia bourului apare apoi în stema Moldovei dovedeşte că el simbolizează un atribut al întemeierii, al cîştigării identintităţii de neam; el este animalul cu stea în frunte, însemnat, ales şi destinat să reprezinte o colectivitate, întocmai ca în timpurile dacice, în care se ştie că animalul era venerat.
Eminescu reia acest motiv mitic în poemul „Memento mori”, în care oştirea zeilor daci călăreşte bouri care ajung cu „fruntea în nori”. în romanul „Fraţii Jderi” de M. Sadoveanu, bourul sihastrului este alb şi are funcţii protectoare; este „slujitorul schivnicului”, face legătura între peştera sihastrului şi mănăstire, călugării îl împovărează cu daruri pentru omul cel sfînt, iar apariţiile lui regulate dau de veste lumii că schivnicul nu s-a stins încă. în timpul vînătorii voievodale, el trece ca o apariţie de vis, este „văzut de toţi vînătorii”, pare coborît dintr-o poveste de „mirare”, este un mesager, dar şi un semn benefic pentru voievodul care voia să capete certitudinea că războiul trebuie pornit. Astfel zimbrul este simbolul emblematic atestînd vechimea Moldovei şi permanenţa vîrstei de aur, prelungite prin neîntrerupta persistenţă a preistoriei în istorie.
Prezent în poemul „Dan, căpitan de plai” de V. Alecsandri, printr-o comparaţie referitoare la personajul Ursan („pletos ca zimbrul”), motivul, la modul simbolic, caracterizează pe toţi oştenii care coboară din istorie şi care „au dormit” „pe buzdugan”, fiind mereu în război.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră Tags:
bour
stema moldovei
timbru cap de bour
timbru cap de bour 1958 pret
cap de bour
animale pe cale de disparitie
drapelul moldovei
timbre filatelice
cap de bour timbru pret
zimbru
timbru cap de bour pret
timbre vechi
stema romaniei
timbre valoroase
stema rm
timbre postale
cap de bour timbru
stema romaniei noua
stema transilvaniei
stiati ca
jibou
timbre romania
bourul moldovei
animale pe cale de disparitie din romania
stema republicii moldova semnificatia
ce simbolizeaza stema moldovei
timbru cap de bour valoare
vanzari timbre
timbru cap de bour original
tricolorul moldovei
fanfara de la valea mare
primaria buhusi
animale de la polul sud
pasarea dodo
colectionari de timbre care cumpara
timbre filatelice valoroase
emblema romaniei
timbre romanesti valoroase
cele mai valoroase timbre romanesti
legenda moldovei
acvila ortodoxa
simbolurile moldovei
fanfara valea mare
dragos voda
animale disparute
timbre valoroase romanesti preturi
cumpar timbre filatelice
timbre vechi scumpe
cele mai valoroase timbre din lume
filatelie preturi
capul de zimbru
polul sud animale
tigru tasmanian
pret timbru cap de bour
emblema moldovei
filatelie cap de bour
zimbru animal
stema bucovinei
catalog timbre romanesti preturi
valoare timbru cap de bour
timbre filatelice posta romana
vultur plesuv