MIROS ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Miros

Şi de parfumul florilor se leagă un simbolism: mireasma iasomiei este parfumul regilor, acea a trandafirului este parfumul îndrăgostiţilor, narcisul e parfumul tinereţii, lotusul albastru are mirosul puterii materiale şi al bogăţiei.
Imaginea olfactivă „Şi un miros venea adormitor” din poezia „Fiind băiet...” de M. Eminescu contribuie la căderea în reverie a eului liric. în poemul „Călin (file din poveste)” de M. Eminescu, „văzduhul tămîiet” crează o senzaţie olfactivă cu sugestii sacre.
Personajul din romanul „Clopotniţa” de I. Druţă este obsedat de mireasma ameţitoare, a gutuielor, un aer de vis şi poezie. Cutremurat de suferinţa gemută a personajului, autorul îi readuce în suflet acest miros. Sensul motivului este accentuat la sfîrşitul romanului: ”...s-a oprit locului pentru că dase peste dînsul nemuritoarea aromă de gutui..A-a pornit în întîmpinare lâsînd acea aromă să i se împlînte în suflet.”
Senzaţia olfactivă din versul „a piele de copil mirosea spinarea ei” („Leoaică tînără, iubirea” de N. Stănescu) ar putea sugera o anumită puritatea inconştientă, specifică perioadei cînd trupul mai păstrează, încă, mirezmele vîrstei inocente.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră