GRAAL ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

în literatura medievală, graalul este adesea o tipsie purtată de o fecioară, tipsie ce are puterea de a oferi fiecăruia mîncarea preferată. Simbolismul gra- alului se întîlneşte aici cu simbolismul cornului abundenţei. în Biblie, graalul e păharul în care losif a strîns sîngele ce curgea din rănile lui lisus. Printre nenumăratele sale calităţi, în afară de cea de a oferi darul vieţii, se numără cea de a lumina şi cea de a acorda forţă invincibilă. Graalul simbolizează desăvîrşirea interioară căutată tot timpul de oameni. Dar căutarea sfîntului Graal pretinde condiţii de viaţă interioară rarîntîlnite. El se află în imediata apropiere, dar privirile nu- l zăresc. Aceasta e drama orbirii în faţa realităţilor spirituale, cu atît mai intensă, cu cît credem mai sincer că le căutăm. Căutarea Graalului inaccesibil simbolizează aventura spirituală şi nevoia de interiorizare, singura în măsură să deschidă porţile ierusalimului ceresc, unde străluceşte potirul divin. Perfecţiunea umană nu se cucereşte cu lovituri de lance, ca o comoară materială, ci printr-o radicală transformare a spiritului şi inimii.
Mircea Eliade, în studiul “Un amănunt din Parsifal", interprezează mitul căutării graalului ca pe o aventură. Parsifal
este un cavaler comic, care îi amuză pe cei din jur prin purtarea necioplită. Ajuns la curtea Regelui Pescar, îl găseşte pe acesta bolnav, încît nici un leac nu-i mai este folositor. în acest context, al îngrijorării unanime, Parsifal, într-un moment nepotrivit, îl întreabă pe muribund unde este Graalul; cuvintele sale au puteri magice: regele se însănătoşeşte şi devine tînăr, iar regatul, pustiit pînă atunci, înfloreşte. Sensul întrebării lui Parsifal se leagă de destinul fiinţei sortite şă-şi pună întrebări despre rostul lumii şi al vieţii. Dacă nimeni nu mai pune întrebări, universul intră în disoluţie. Lumea ar intra în boală şi ar regenera, ca şi viaţa din castelul Regelui Pescar, dacă n-ar exista în fiecare ţară anumiţi oameni dîrji şi luminaţi, care să-şi pună întrebări. Astfel, nu răspunsul stimulează evoluţia umană, ci căutarea adevărului.
V. Voiculescu se referă strict la sensurile eristice ale Graalului: "Unde tînjeşte, Doamne, acum Craalul / De dumnezeescul Tău Sînge plin? / Ce alt Amfortas pîngăreşte pocatul / Slujit de Parsifal şi Lohengrin?"

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră