FURNICA ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

harnice, al vieţii organizate social. Solo- mon, în “Pilde", scrie: "Du-te, leneşule, la furnică şi vezi-i munca şi cată a avea mai multă minte! Ea îşi pregăteşte de cu vară hrana şi îşi strînge la seceriş mînca- re". Furnica şchioapă este simbolul slujitorului sîrguincios şi neobosit. Furnicile, la indieni, sînt asociate cu apa invizibilă de sub pămînt. De aceea, locul cel mai bun pentru a săpa o fîntînă este acela unde se află un furnicar. Pămîntul furnicarului e în legătură cu abdomenul şi funcţiile digestive ale omului şi simbolizează energia care circulă în măruntaiele pămîntului, gata să se manifeste sub forma unui izvor.
Neam fără putere, furnica din poezia “O furnică” de T. Arghezi ştie cînd şi cum să le facă pe toate prin hărnicia şi înţelepciunea ei: "O furnică mică, mică, /
Dar înfiptă, vasăzică, /...............................
......../ Mărunţică de făptură / Duse harnică,
la gură / O fărîmă de ceva, / Care- acasă trebuia".
Neobosită este şi furnica din povestirea druţiană "Povestea furnicii": ea nu- şi permite să se odihnească legănîndu-se pe o frunză, pe ea nu o opreşte din cale nici ploaia, ea nu se întoarce la furnicar pînă nu găseşte covăţica multcăutată, o duce foarte greu, dar nu o lasă.
La G. Vieru, motivul sugerează po- vera anilor, irevocabilul mers al timpului: "Tot mai mică, tot mai mică, / Cît o floare, o furnică, / Cît o lacrimă sub soare... / De ce oare, de ce oare?"

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră