FAT FRUMOS ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Eroul pozitiv din basmele populare simbolizează perfecţiunea, adică frumuseţea şi eroismul. Veşnic victorios şi tînăr, el apare în ipostaza de stăpîn al calului năzdrăvan, pentru că întruchipează biruinţa. Rolul său este de a învinge monstruozităţile, fiinţele care strică echilibrul lumii — balauri, zmei, mume îngrozitoare. Pentru a reuşi, trebuie să treacă prin trei încercări, să dobîndească darurile sacre, în special, armele strămoşeşti şi să găsească un cal călăuzitor. Ca întrupare a absolutului, Făt-Frumos atinge limanul, ajunge la capătul lumii (peste nouă mări şi ţări), pe celălalt tărîm, în afundul pămîntului sau în grădina interzisă şi, de pretutindeni, se întoarce victorios. Călătoria sa este una de consfinţire a statutului de erou, de mire, căci toate basmele se încheie cu nunta apologetică.
în basmul "Făt-Frumos din lacrimă" de Mhai Eminescu, eroul trece prin încercări iniţiatice: eliberează o împărăţie de sub teroarea Mumii-Pădurii, moare şi îşi recapătă dreptul la viaţă, slujeşte o vrăjitoare, îşi alege calul năzdrăvan.
Ion Luca Caragiale crează un personaj mai puţin convenţional în “Făt- ru- mos cu Moţ în frunte": acesta este slut, dar, prin puterea înţelepciunii, îşi schimbă destinul. El îi dă duh fetei proaste şi-i răpeşte frumuseţea.

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră