CASTEL ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Castel

Castelul este, de obicei, situat pe înălţimi sau în luminişuri de păduri: este o construcţie solidă şi la care se ajunge greu. Castelul dă o senzaţie de siguranţă, ca şi casa, în general, dar în cazul său este vorba despre un grad sporit de securitate. Este un simbol al protecţiei. Poziţia lui însă îl izolează întrucîtva de mijlocul cîmpiilor, pădurilor sau colinelor. Ceea ce se află înăuntrul său este despărţit de restul lumii, capătă un aspect îndepărtat, pe căît de greu de căpătat, pe atît de rîvnit. Ceea ce ocroteşte castelul este transcendenţa spiritualului. Este socotit a fi adăpostul unei puteri misterioase şi imperceptibile. Castelele aparîn pădurile şi în munţii vrăjiţi, avînd faima unor locuri sacre. Tot în castele se află preafrumoasele tinere adormite, ce aşteaptă să fie trezite de drumeţul îndrăgostit, sau feţi-frumoşi sfîrşiţi de dor, ce aleargă s-o întîmpine pe frumoasa călătoare. Castelul simbolizează conjugarea dorinţelor. Castelul negru este castelul pe veci pierdut, dorinţa condamnată să nu fie vreodată împlinită; este imaginea infernului, a destinului încremenit, fără speranţă de întoarcere sau schimbare; este castelul fără punte şi de-a pururi pustiu, în care sălăşluieşte doar sufletul singuratic. Castelul alb este, dimpotrivă, un simbol al împlinirii, al unui destin desăvîrşit, al perfecţiunii spirituale. Castelul cu luminile stinse,
< are nu este neapărat castelul negru, simbolizează inconştientul, memoria confuză, dorinţa nedefinită; castelul luminat, care nici el nu este castelul alb sau de lumină, simbolizează conştiinţa, dorinţa aprinsă, proiectul realizat.
Castelul din poemul “Luceafărul"
de M. Eminescu, în care trăieşte fata de împărat, simbolizează inconştientul, dorinţa imprecisă, condamnată a nu se realiza vreodată, ba chiar pămîntescul din firea eroinei, în opoziţie cu lumea strălucitoare a Luceafărului nemuritor: "Şi cît de viu s-apride el / în fiecare seară, / Spre umbra negrului castel, Cînd ea o să-i apară".

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră

Tags:
castel
hotel castel
lesse hotel
castele romania
hotel lesse
sant angelo roma
castel restaurant
restaurant castel
film ro
romania film
sant angelo castle
castel film
camping castello
hotel la castel
castel distribution
castel castel
castel film studios
studio de film
castel film casting
castel bucuresti
la castel restaurant
castel film romania
castel film snagov
vlad paunescu castel film
castelfilm