AVUTIE ce reprezinta ce semnifica ce simbolizeaza

Avutie

Nuvela „în vreme de război" de i.L. Caragiale prezintă dorinţa de înavuţire cu consecinţe traumatizante. Satisfăcută în împrejurări tulburi, pe seama averii unui frate dispărut, provoacă acumularea fricii pînă la starea de nebunie datorită sentimentului de vinovăţie: „Hangiul Stavrache deschise gura mare să spună ceva, dar gura fără să scoată un sunet nu se mai putu închide; ochii clipiră de cîteva ori foarte iute, apoi rămaseră mari, privind ţintă în depărtări neînchipuite, mîinile căzură ţepene de-a lungul trupului...’’.
Avuţia este şi motivul-cheie a romanului „Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război" de C. Petrescu. Ştefan Gheorghidiu primeşte o moştenire importantă prin moartea unchiului său Take. Din acest moment viaţa cuplului se schimbă: „... se adună familia acasă la unchiul Tache şi de dragul ei se poartă prevenitor cu bătrînul avar". Şi tot moştenirea va conduce la ruperea precarei unităţi a familiei şi va schimba destinul celor doi tineri: „...dar parcă eram şi eu înrîurit de sfială îngrijorată a celorlalţi în faţa unchiului de care depindea viitorul nostru".
Lăcomia de pămînt a lui Ion din romanul cu acelaşi nume de L. Rebreanu se manifestă cînd intră cu plugul pe
locul lui Simion Lungu pentru că acesta fusese înainte al Clanetaşilor: „Inima îi tremură de bucurie că şi-a mărit averea". De la acesta luase doar cîteva brazde de pămînt, dar îşi doreşte mai mult. De aceea vede soluţia în căsătoria cu Ana.
Ciocoiul dn romanul „Ciocoii vechi şi noi sau Ce naşte din pisică şoareci mă- nîncă" de N. Filimon e semnificativ pentru epocă şi pentru intenţiile autorului: „totdeauna şi în orice ţară un om venal, ipocrit, lacom şi brutal": „Ne-a sărăcit, cucoane, hoţul de grec, ne-a lăsat în sapă de lemn. Mie mi-a luat boii şi vaca, sărac de maica mea!... Pe mine m-a înjugat la carul cu lemn".
Lăcomia lui Ghiţă din „Moara cu noroc" de Slavici îl aduce la un sfîrşit tragic: „Se gîndea la cîştigul pe care l- ar putea face în tovărăşia lui Lică, vedea banii grămadă înaintea sa şi i se împăin- geneau ochii, de dragul acestui cîştig ar fi fost gata să-şi pună pe an-doi capul în primejdie".

Lista cu toate Simbolurile
Lista cu toate Motivele
Lista cu toate Operele
Donează pentru comunitatea noastră